Dacolókkal ne dacoljunk

 2014.06.12. 15:30

Ha a gyermek akaratossága szél, és azt szabadjára engedem, a javunkra is válhat. A múltkor is ez volt a bevezetőben. A szelet befogva keresztülszelhetjük az óceánt. Igen, de hogyan?

Folytatom az első bejegyzésben megkezdett téma fejtegetését.

Ranschburg Jenő 6 pontban fogalmazza meg, mégis hogyan kezeljük az akaratos gyermekeket, hogy ne is nyomjuk el a kezdeményezőkészségét, határozottságát, de ne is biztassuk az ilyen viselkedésre, ne higgye azt, hogy az a helyes.

1. Amikor lehet, engedjük a gyermeknek az önérvényesítést!

Amikor önállóan szeretne öltözni, cipőt felvenni, ajtót nyitni, liftgombot megnyomni, kezet mosni, akkor én hagyni szoktam kísérletezgetni. Ha nem boldogul, előbb-utóbb engedni fogja, hogy segítsek neki. Persze, ezt kivárni rengeteg időt vesz igénybe. Mi rendszeresen el is késünk az óvodából. Jövőre Ötévesem már nagycsoportos lesz és már nem lesz megengedett a késés, így ha Majdnem Háromévesem nem válik produktívan önállóbbá vagy az egész procedúra gyorsabbá, hát akkor korábban kell felkelnünk! Bizonyos áldozatot muszáj vállalnunk, ha gyerekünk van, és ha a gyerek ilyesféle, több időt vesz igénybe.

2. Ne tiltsuk a testi ügyességet fejlesztő mozgásait, sőt, biztassuk rá!

Nagyanyja azt sem engedi Majdnem Háromévesemnek, hogy a kanapén ugrándozzon, le-föl másszon, hemperegjen. Nem a kanapét félti. Egyszer látta leesni onnan. Hát igen, néha lecsúszik a lába, lepottyan. Annyi baj legyen. Én még a kislétrát is kinyitom neki, boldogan mászik rajta le-föl, áll a tetején. Koordinációt, térérzékelést, és még mi mindent tanulhat meg így, amibe bele sem gondolunk. Ha szalad az utcán, szaladok vele, úgy vigyázok rá, nem kezdek el ordítozni, hogy azonnal álljon meg. Útkereszteződésnél pedig megállunk, megbeszéljük, miért kell megállni, így megszokja, és automatikussá válik számára, hogy ott meg kell állni.

3. A két-három éves gyermekek szeretik utánozni szüleiket. Ötévesem anno rögtön ott termett mellettem, ha nekiláttam krumplit hámozni. Nem nagyon örültem, hogy oda kell adnom neki a hámozót (ami mégiscsak kevésbé veszélyes eszköz, mint a kés), és nekem késsel kell dolgoznom, viszont cserébe nagyon jól elvolt addig, amíg nekem ez a feladatom volt. Más kérdés, mit művelt krumplihámozás címszó alatt: mélyedéseket fúrt, döfködött a burgonyába. És elvárta, hogy azt is betegyem a fazékba. Ezt egyébként nagyon hamar elhatároztam, hogy beengedem a gyerekeimet a konyhába és segíthetnek, maszatolhatnak kedvükre. Nem ordítom le érte a fejüket, nem morgok, hogy nem férünk el. Ugyanis anyám ezt csinálta, vagy ha néha mégis segítséget vett igénybe, örökké kritizált (tizenéves koromban is). Ami konyhai jó emlékem van, az a nagymamámhoz fűződik. Igaz, már 6-7 éves lehettem, amikor engedett krumplit pucolni. Talán nem is csak arról volt szó, hogy engedett, hanem tudatosan vezényelte. Kihasználván az érdeklődésemet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveldmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr376297938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2014.06.30. 12:37:03

Hát igen.. egy érdekes felvetés.
Mi inkább átfordítjuk (megpróbáljuk) valami hasonlóba: pl. ágyon nem, de trambulinon, matracon (de ha éppen szállodázunk akkor azon az ágyon) homokozó homokban stb. szabad ugrálni, mert arra való. Lehet, hogy így a kreatív énjét kissé korlátozzuk de úgy gondolom, hogy a világ szabály alapú. Tudni kell hol vannak a korlátok és mik a kivételek.

Persze otthon, ha nem sietünk nyugodtan eheti a húslevest villával (finommotoros képesség) vagy festheti az eget zöldre, a füvet kékre (képzelőerő) mászkálhat a kerítésen mászóka helyett. Hiszen sok mindent kell kipróbálni. Az is sokat segít, ha megkérjük, hogy mutassa meg hogyan kell "jónak" lenni kistestvére számára.

Ahol mi nagyon küzdünk az a kiabálás/visítás: nyilván figyelemfelhívás a szülőknek, nehéz ha a testvérek között megoszlik a figyelem :(

azidoesaszel 2014.07.01. 12:39:33

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Igen, ez volna a lényeg, mert ha mindent tiltunk, nem tud a gyerek különbséget tenni szigorúan tilalmas és olyan dolgok között, amik csak a mi kényelmünket zavarják. Adott esetben tudnia kell, mi az, amit tényleg nem szabad.
süti beállítások módosítása